Kroes bemiddelde actief voor Paarlberg

Trouw, 15 juni 2006


(Novum) - Eurocommissaris Neelie Kroes heeft actief gelobbyd voor vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg bij gemeentebesturen, pensioenfondsen, banken en investeerders. Zij introduceerde en begeleidde hem of zijn rechterhand David Beesemer bij deze instanties. Dat heeft Kroes desgevraagd laten weten over de manier waarop ze met de vastgoedmagnaat samenwerkte, schrijft de Volkskrant donderdag. Kroes betreurt de samenwerking met Paarlberg.

De eurocommissaris voor mededinging spreekt zich voor het eerst in het openbaar uit over haar zakelijke relatie met de Maarssense miljonair, die net als Beesemer door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als lid van de verondersteld criminele organisatie van Willem Holleeder. Kroes neemt definitief afstand van Paarlberg, schrijft de krant. "Terugkijkend heb ik inderdaad het gevoel dat ik er ben ingetuind." Kroes was jarenlang met Paarlberg bevriend en zou via hem twee kantoorpanden hebben gekocht. In 2004 zou zij de contacten met Paarlberg, nadat deze was aangehouden, hebben verbroken.

Twee voormalig wethouders in Rotterdam, Marco Pastors en Wim van Sluis, vertellen in de krant hoe Kroes ervoor zorgde dat het duo bij de wethouders aan tafel kwam om over het vastgelopen Euromast-project te praten. "Neelie Kroes had zich mijn agenda binnengeluld, vlak nadat ik wethouder ruimtelijke ordening was geworden", zegt Pastors. "Ze had natuurlijk enorm voorgedrongen, maar ik dacht: laat maar komen."

"Ze was fantastisch voor Jan Dirk en mij", reageert Beesemer over de samenwerking met de oud-minister. "Eén telefoontje en we zaten de volgende dag aan tafel. Overal. Zij gaf ons kredietwaardigheid en geloofwaardigheid. Ze functioneerde als een ambassadrice, een soort commissaris." Volgens Beesemer deed Kroes het lobbywerk in ruil voor kantoorruimte in Paarlbergs kasteel Ridderhofstad Bolenstein. Kroes ontkent volgens de krant deze afspraak.

Paarlberg laat via zijn advocaat Gabriel Meijers weten dat de uitlatingen van Beesemer 'geheel voor diens rekening komen'. Hij vindt dat de kwestie 'tot de privésfeer van mijn cliënt en mevrouw Kroes behoren of behoorden'.