Uni-Invest in handen van consortium;
Weer vastgoedfonds van beurs

Vastgoedconcern Uni-Invest wordt gekocht door een consortium bestaande uit De Merwede en zakenbank Lehman Brothers. Het is het vierde vastgoedfonds dat dit jaar van de Amsterdamse beurs verdwijnt.

Het Financieele Dagblad, 2 juli 2002


Eerder dit jaar werden ook al de vastgoedfondsen Rodamco North America, Haslemere en Nagron overgenomen. Na de overname van Uni-Invest zijn er in Amsterdam nog maar negen vastgoedfondsen over. 'Dit betekent een duidelijke verschraling van de Nederlandse vastgoedmarkt', zegt analist Remco Vinck van Petercam. Maar de aandeelhouders mogen volgens hem wel blij zijn met deze overname. 'Het bod is niet alleen aantrekkelijk voor de aandeelhouders van Uni-Invest, het zorgt er ook nog eens voor dat andere vastgoedfondsen een stevige duw in de rug krijgen.' Fondsen als Vastned O/I, Corio, Wereldhave en Rodamco Europe boekten gisteren allemaal koerswinst.

Samen krijgen Uni-Invest en De Merwede Groep een vastgoedportefeuille van euro 2,5 mrd. De twee investeerders bieden euro 884 mln voor Uni-Invest, ofwel euro 12,75 per aandeel. De prijs ligt daarmee 2% boven de geschatte netto intrinsieke waarde van Uni-Invest en 19,8% boven de slotkoers van vrijdag. Daarnaast krijgt directeur Richard Homburg euro 55 mln voor het opgeven van de macht bij Uni-Invest.

Homburg is in het bezit van een zogenoemde gouden parachute en 50 prioriteitsaandelen die Homburg feitelijk de volledige zeggenschap geven. Deze beschermingsconstructie was in 2000 het grote struikelblok bij de geplande fusie met Vastned Offices/Industrial. Homburg had toen voor zichzelf een exit-premie van euro 154 mln in de wacht gesleept. De aandeelhouders van Vastned gingen echter niet akkoord.

Vastgoedanalist Max Berkelder van Dexia Securities verklaart het nu lagere bedrag voor een deel uit het hogere bod dat Homburg krijgt voor de gewone aandelen die hij houdt in Uni-Invest. Homburg heeft een belang van 8% in Uni-Invest. Hij krijgt hier nu een bedrag van ongeveer euro 70 mln voor. Dat is meer dan hij bij Vastned had gekregen en bovendien krijgt hij het geld in contanten, terwijl hij bij Vastned aandelen in de fusiegroep had gekregen.

Uni-Invest houdt niet op te bestaan. 'Het bedrijf blijft gewoon in tact, er komen alleen andere aandeelhouders', zei Richard Stolle, financieel directeur van Uni-Invest en directeur bij het nieuwe Uni-Invest. Hij krijgt binnen het bestuur gezelschap van D. Beesemer, samen met Jan-Dirk Paarlberg grootaandeelhouder van De Merwede Groep.