Buurtbrief van de Lange Leidsedwarsstraat 35

20 Juni 2006

Beste buren

Wellicht kennen jullie allemaal de familie Broerse nog, eigenaren van zo ongeveer de halve Lange Leidsedwarsstraat en meer panden elders. Zo had je de oude Broerse, z’n vrouw Irik-Broerse, kleindochter Sacha Theeboom en hun bedrijf Gersteland B.V., allemaal onderdeel van dezelfde familie die eigenaar was van al die huizen. Afgelopen maanden zijn er echter ontwikkelingen geweest die van het ‘Broerse imperium’ historie gemaakt lijken te hebben. Twee nieuwe figuren hebben de Broerse boedel (en meer) overgenomen...De koning is dood, lang leve de koning!

Vijf jaar geleden kraakten wij de Lange Leidsedwarsstraat 35, destijds eigendom van Gersteland B.V (dus Broerse). De Broerse familie stond erom bekend dat ze huizen lieten tot verregaande staat van verkrotting lieten vergaan, wat veel kwaad bloed zette onder gedupeerde bewoners en gebruikers van de panden. Ons pand was na 30 jaar leegstand zo vergaan dat het geregistreerd stond als ‘ruïne’ (in de buurt beter bekend als ‘de duiventil’). Vijf jaren van ramen inzetten, daken repareren, vloeren leggen, muren bouwen en lekken dichten redde dit pand van de totale verwoesting en leverde een prachtig woonpand op.

Lange Leidsedwarsstraat 35
Eind oktober 2005 bereikt ons het bericht dat ons huis verkocht zou worden. Nieuwe eigenaar bleek de Amsterdamse Jockeyclub BV, eigenaar van o.a. De Amsterdamse Manege. Hierachter bleken twee personen te zitten, namelijk Michael van Bruggen en David Beesemer. Het pand achter ons (Prinsengracht 472), en het blok naast ons (LL 39-45) werden ook verkocht aan respectievelijk de Rembrandtplein Monumenten B.V. en aan Alain Rosenbaum, David Beesemer, en ondernemingen Loonstijn Holding en Horeca Investors Holland (Louis Röst). Beesemer is een man uit de onroerendgoed handel, Van Bruggen is een horecaman die aan het hoofd stond van de Oyster Group, een groep restaurants en hotels.

We willen u niet vermoeien met de namen van allerlei personen en bedrijven, maar het is toch goed dat u een idee krijgt van de constructies die hier toegepast worden. Zo richten ze voortdurend bedrijven op om onder die bedrijfsnamen panden op te kopen, en daarna aan zichzelf door te verkopen. Eerst kochten ze bijvoorbeeld de Lange Leidsedwarsstraat 35, om daarna Gersteland B.V. over te nemen. Beesemer en Van Bruggen hebben dus geld betaald aan een B.V. die kort hierna van henzelf is. Een interessante manier van zaken doen. Met de overname van Gersteland B.V. hebben Beesemer en Van Bruggen in een klap een heel aantal panden in de Leidsebuurt binnengehaald. Gersteland bezit veel vastgoed waar horeca is gevestigd, zoals café Bubbles, het Leidseplein Hotel en café the News, en zo nog een aantal café’s en restaurants.

Mocht de naam David Beesemer u bekend in de oren klinken, deze werd de afgelopen maanden meerdere keren op de voorpagina van landelijke nieuwsbladen genoemd wegens het witwasschandaal in verband met Holleeder en de vermoorde Endstra. Nadat de FIOD een inval bij hem deed is gebleken dat Beesemer (als voormalig zakenpartner van Jan Dirk Paarlberg en voormalig mede eigenaar van de Merwede groep (kleine drie miljard aan onroerend goed)) in dezelfde dagvaarding als Holleeder genoemd wordt en daarmee verdachte blijkt te zijn van o.a. het bezitten van vuurwapens, mishandeling, afpersing en witwassen. Beesemer voelde de grond wat heet worden onder zijn voeten en trok zich snel terug uit al zijn B.V.’s.

Duidelijk is dat grootgeldcrimineel Beesemer de man achter de B.V.’s blijft, en daarmee ook de man achter de nieuwe bouwplannen die inmiddels voor zowel LangeLeidse 35 t/m 45 en Prinsengracht 472 aangevraagd zijn. Panden die gekocht zijn met crimineel geld en die ontwikkeld gaan worden met crimineel geld. Nu steeds duidelijker blijkt dat Beesemer een rol binnen het Holleederwitwasschandaal heeft gespeeld, voelt de gemeente Amsterdam zich ook eindelijk genoodzaakt in actie te komen. Op aanvraag van ons, bewoners van de LangeLeidse, wordt Beesemers integriteit als ondernemer getoetst onder de wet Bibob. Dit betekent dat als hij niet kan aantonen dat hij zijn geld legaal verkregen heeft, de gemeente de bouwvergunning kan weigeren. Het bevalt de gemeente natuurlijk wel dat er eindelijk iemand geld in de Lange Leidsedwarsstraat komt investeren, dus we zijn benieuwd of de gemeente er daadwerkelijk toe over zal gaan de bouwvergunning te weigeren....

Niet alleen stinkt de verkoop en de bouwplannen naar een grote witwasactie, ook lijkt het erop dat er op den duur geen plek meer zal zijn voor de ondernemers en bewoners in de panden. De nieuwe bouwplannen lijken dan ook een makkelijke truc de bewoners en gebruikers van de panden er op den duur uit te werken. Immers, zulke grote jongens kopen deze panden niet om wat geld met huuropbrengsten te verdienen. De synthese tussen de onroerendgoed en horeca, in de vorm van Beesemer en Van Bruggen, zal wellicht leiden tot een nieuw te ontwikkelen project met chique ingang op de Prinsengracht....'t Is ook elke keer hetzelfde verhaal, en daarom blijven we er tegen vechten.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Kijkt u ook eens op onze website http://langeleidse35.squat.net of komt u gewoon eens langs om te horen hoe het nou zit. Heeft u nog interessante informatie over nieuwe plannen voor de buurt, Michael van Bruggen of David Beesemer die u met ons wil delen, of wilt u ergens anders mee helpen: graag!

Met vriendelijke groet, de bewoners van de Lange Leidsedwarsstraat 35.

Lees ook:
Korte buurtbrief van 1 februari 2008
Uitgebreide versie van 1 februari 2008

<Terug naar huis> <Naar boven>